Energiatodistus asunnon ostossa: turha vai tärkeä?
Energiatodistus vaaditaan energiatodistuslain mukaan kaikenlaisten rakennusten myynti- ja vuokraustilanteessa rakennuksen omistajalta. Energiatodistuksen hankinta maksaa satoja euroja ja usein se hankitaan vasta, kun on pakko, eli omaa rakennusta myytäessä. Energiatodistusta ei kuitenkaan vaadita alle 50 neliön rakennukseen, eikä omaan käyttöön tarkoitettuun vapaa-ajan asuntoon.
Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun. Se on todistus rakennuksen energiatehokkuudesta. Energialuokat määritellään luokittain A-G, jolloin A on paras ja G huonoin luokka energiatehokkuudeltaan. Energiatodistus sisältää myös ulkopuolisen ammattilaisen suosituksia nykyisen energiatehokkuuden parantamiseksi.
Energiatodistus nykyisessä muodossaan sisältää vain vähän kuluttajalle helposti tulkittavaa tietoa ja näin menettää merkitystään. Jos ostaja ei ymmärrä lukemaansa, onko todistus silloin turha? Energiatodistuksessa olevat suositukset saattavat olla myös itsestäänselvyyksiä, esimerkiksi vanhojen rakennusten kohdalla. Samat todistuksessa mainitut seikat tulevat esiin todennäköisesti kuntotarkastuksessa tai ovat pääteltävissä maalaisjärjellä. Energialuokitus perustuu myös puhtaasti rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin ja saattaa siten poiketa hyvinkin paljon toteutuneesta kulutuksesta.
Kysyimme @aninkainenturku myyntipäälliköltä Toni Myyryltä mitä mieltä hän on energiatodistuksista nykyisessä muodossaan?
”Taloyhtiöt teettävät usein energiatodistuksia, mutta omakotitalojen kaupoissa omistajia pitää muistuttaa todistuksen teettämisestä. Laki edellyttää, että todistukset tehdään asuntokauppaa varten. Monet ostajat sanovat, että heille on paljon tärkeämpää tietää: mitkä ovat talon asumiskulut ja paljonko rahaa menee vuositasolla kaukolämpöön tai sähköön. Se kertoo ostajien mielestä paljon enemmän talon kuluista, kuin pelkkä energialuokka.
Kun energiatodistuksia on eri aikakausilta, miten kuluttaja saa tolkkua siitä mitä energiatehokkuusluokka asuntokaupan yhteydessä merkitsee? Eri aikakausien todistukset eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Siinä on meillä haastetta. Kannattaa aina huomioida, että määritykset ja luokitukset tiukentuvat jatkuvasti. Jos on uuden aikakauden energiatodistus ja siinä hyvä luokka, se tarkoittaa, että se on nykytasoonkin verrattuna hyvä rakennus. Toisaalta vanhemmassakin luokassa hyvä kirjain kertoo, että ainakin energiatodistuksen laadintahetkellä rakennuksen energiatehokkuus on ollut hyvä. Ennen vuotta 2010 energialuokka perustui mitattuun kulutukseen rakennuksessa. Kulutustottumuksilla oli tosi suuri vaikutus. Nykyään rakennuksia vertaillaan keskenään, eikä ihmisten energiankulutustottumuksia.”
Toni Myyry
Myyntipäällikkö LKV, LVV, JET, KiAT
Kaupanvahvistaja 402000/606
040 840 8038 | [email protected]