Viihtyisä koti valolla

Blogiteksti toteutettu yhteistyössä Sähkö Oy:n kanssa

Kun astuu ovesta sisään uuteen asuntoon, ensimmäisiä asioita joihin lähes jokainen meistä kiinnittää huomiota, on tilan valoisuus tai sen puute. Runsas luonnonvalo tekee tilasta kutsuvan sekä raikkaan tuntuisen. Sisään tulevan valon määrään emme aina pysty itse vaikuttamaan, mutta asunnon valaistukseen kylläkin. Riittävän ja miellyttävän valaistuksen luomiseen kannattaakin kiinnittää huomiota, oli sitten kysymyksessä tuleva, myynnissä oleva tai rakas nykyinen koti.

Turvallisuutta, tehoa ja tunnelmaa

Valaistuksen tärkein tehtävä on näkeminen, jolloin tilassa on turvallista ja vaivatonta liikkua ja toimia. Tämän lisäksi valo toimii tehokkaasti tunnelman luojana. Valoilla voidaan myös tuoda esille haluttuja asioita, mielenkiintoisia esineitä, erilaisia pintamateriaaleja tai ohjata kulkureitille. Kodissa tuleekin miettiä valaistusta tilojen nykyisten ja mielellään myös mahdollisten tulevien käyttötarkoitusten mukaan. Työ- tai koulupöydän ääressä tarvitaan tehokkaampaa valaistusta kuin tv-huoneessa tai makuuhuoneissa.

Oikea valo oikeaan paikkaan

Käyttämällä huoneessa sen käyttötarkoituksen mukaisia valaisimia, jokainen voi toteuttaa kotiinsa riittävän, miellyttävän sekä sisustuksellista ilmettä tukevan valaistuksen. Yleisvalaistukseen soveltuu tehokas kattovalaisin tai valaisimet, jotka antavat tilaan tasaisen, vain vähän varjoja luovan valon. Tunnelmavalaistukseen taas voi käyttää useampia yksittäisiä valaisimia, kuten pöytä-, lattia- tai seinävalaisimia. Näillä luodaan mielenkiintoinen, pehmeä valaistus, joka houkuttaa rentoutumaan. Kodin kauniita yksityiskohtia voi tuoda esille oikein sijoitetuilla kohdevalaisimilla. Perintötaulu, lasten itse tekemä taide tai mielenkiintoinen seinäpinta heräävät eloon kun niihin suunnataan kapeakeilainen valo. Kodin valojen muunneltavuus onkin avainasemassa kun mietitään miten toteutetaan valaistus, joka sopii koko perheen tarpeisiin eri vuorokauden aikoihin, niin kesällä kuin talvella. Nuorena aikuisena näkökykymme on parhaimmillaan kun seniori yleensä kaipaa enemmän ja valkoisempaa valoa tehokkaaseen näkemiseen.

Viihtyisä koti valolla
www.innolux.fi

Valot pesutiloissa

Kodin ulkotiloissa sekä sisällä sijaitsevissa märkätiloissa, kuten saunassa, suihku- tai kylpyhuoneessa, on aina käytettävä riittävän suojaluokituksen mukaisia sähkölaitteita ja valaisimia. Valaisimessa on erikseen ilmoitettu, mikäli se soveltuu käytettäväksi muuallakin kuin kuivissa tiloissa. IP-luokituksen toinen numero kertoo laitteen kosteussuojauksesta. Vähimmäisvaatimukset voi tarkistaa esimerkiksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivuilta. Sähkösuunnittelija tai -asentaja tuntee määräykset, joten onkin suositeltavaa käyttää apuna sähköalan ammattilaisia valaistusta suunnitellessa.

Hyvinvointia valoilla

Valon määrällä ja laadulla on todettu lisäksi olevan vaikutusta sisäiseen vuorokausirytmiimme, vireystilaan sekä jopa mielialoihin. Tehokas ja valkoinen valo pitää virkeänä ja siksi sitä kannattaakin käyttää aamuisin ja työpäivän aikana. Monilla kirkas valo helpottaa heräämistä ja pitää virkeänä koko päivän. Iltaisin, hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, voi valaistusta himmentää ja käyttää pehmeämpää ja lämpimämpää valaistusta, joka rauhoittaa. Sisätilojen valaistuksella siis “matkitaan” auringonvaloa eri vuorokauden aikoina.

Koti jatkuu pihalle

Kodin piha-alueilla valot ohjaavat kulkureiteille ja takaavat turvallisen liikkumisen. Valoja tulisi sijoittaa polkujen varrelle sekä ulko-oville. Osaan valoja voi kytkeä liiketunnistimet tai ajastimet, jolloin missään tilanteessa pihalla ei tarvitse kulkea täysin pimeässä. Puutarhan kauniita istutuksia tai erikoisia maastonmuotoja voi tuoda esille strategisesti sijoitetuilla pylväs- tai kohdevalaisimilla. Rakennusten seinille asennettavat ylös-/alasvalot taas tuovat mielenkiintoa seinäpinnoille. Ulkona niin kuin sisällä kodin kosteissa tiloissa on aina käytettävä niihin tarkoitettuja IP-luokitettuja valaisimia. Valaisimien valinnassa voi aina kysyä apua sähköalan ammattilaisilta. Asennuksissa käytä aina vain alan ammattilaisia.

Viihtyisä koti valolla