Kevään keittiötrendit 2021

Aninkainen Asiakaslehteen 01/2021 toteutettu artikkeli yhdessä Unique Homen® kanssa.

Me suomalaiset olemme tunnetusti melko pelkistetyn ja hillityn tyylin ystäviä. Koska kiintokalusteet suunnitellaan kestämään aikaa, valinnoissa tavoitellaan ajattomuutta. Värejä tuntuu ehkä turvallisemmalta tuoda kotiin sohvatyynyissä kuin keittiökaappien ovissa. Jotain on kuitenkin viime vuosina selvästi tapahtunut, sillä yhä useampi valitsee keittiökalusteisiin tutun ja turvallisen valkoisen sijaan värejä. 

Luonto tulee nyt sisään sekä sävyjen että materiaalien muodossa. Aidot puu- ja kivipinnat ovat aina arvostettuja, mutta nyt ne ovat erityisen pinnalla. Muotilehdet ovat jo tovin julistaneet, että ruskea on uusi musta. Tämä näkyy myös sisustamisessa ja kalustamisessa esimerkiksi tummempien puulajien paluuna. Mikäli haluat olla kiinni ajassa, valitse keittiön kaappeihin luonnosta lainattuja sävyjä, kuten pellavaa, sammalta tai savea. Murrettuina esimerkiksi vihreän sävyt näyttävät hienostuneilta ja myös yllättävän neutraaleilta. Yleisilmeestä tulee pehmeämpi ja kodikkaampi kuin mustan ja valkoisen kovalla kontrastilla. 

Pehmeys näkyy sävymaailman lisäksi myös muodoissa. Vetimissä erityisen suosittuja ovat nyt pyöreät nupit, ja metallisävyistä monien silmää viehättää messinki. Kaarevuus näyttää ajankohtaiselta myös esimerkiksi oviaukoissa ja hanoissa.

Keittiöstä on monessa kodissa tullut osa avonaista oleskelutilaa, joten siihen kohdistuu erilaisia vaatimuksia kuin aiemmin. Toiminnallisuus ja kaiken ylimääräisen piilottaminen leimaavat vahvasti 2020-luvun alun keittiösuunnittelua. Kokonaisuudesta toivotaan helposti siistinä pidettävää ja muuhun sisustukseen sulautuvaa. Käytännölliset aamiaiskaappiratkaisut ovat tulleet jäädäkseen, eivätkä keittimet, paahtimet ja blenderit enää majaile jatkuvasti työtasoilla viemässä tilaa. 

Suomalaiset ovat heränneet arvostamaan entistä enemmän kotimaisia tuotteita ja palveluja. Lyhyitä kuljetusketjuja ja vähäpäästöisyyttä osataan vaatia myös kalutekaupoilla. Nyt jos koskaan on trendikästä suosia lähituotantoa ja olla perillä hankkimiensa tuotteiden alkuperästä.  

Keittiökalusteissa trendit muuttuvat suhteellisen hitaasti, joten tänä vuonna hankittu messinkihana ei näytä vanhanaikaiselta heti ensi vuonna. Kyllästymisen pelon ei kannata antaa ohjata liikaa valintoja. Trendejä tulee ja menee, mutta oman makusi mukaisiin materiaaleihin olet todennäköisesti tyytyväinen pisimpään. Tyylillisesti onnistunut lopputulos kunnioittaa usein myös kodin rakennusajan henkeä. 


Viisi vinkkiä onnistuneeseen keittiöremonttiin:

  • Kiintokalusteita ei uusita vuosittain, joten käy suunnitteluvaiheessa myyjän kanssa tarkasti läpi omat tapasi ja tarpeesi. 
  • Mittojen mukaan valmistetulla kalustekokonaisuudella hukkatilankin saa hyötykäyttöön.
  • Mekanismit nostavat keittiön hintaa, mutta samalla ne nostavat myös toiminnallisuuden aivan uudelle tasolle. 
  • Eri valmistajien keittiöratkaisuissa on eroja, joten asennus kannattaa tilata samasta yrityksestä kuin kalusteet.
  • Keittiökalusteiden elementtejä hyödyntämällä jatkat samaa tyyliä myös muualle kotiin esimerkiksi räätälöidyn työpisteen tai säilytyspenkin muodossa. 

– Anniina Avoranta-Salminen, Unique Home®.

Hae oma inspiroiva Aninkainen Asiakaslehti 01/2021 lähimmältä toimistoltamme!

Lähimmän toimistosi löydät täältä.