Koska on oikea aika myydä?

Moni meistä varmasti samaistuu pohdintaan, milloin olisi oikea aika ottaa isoja askelia eteenpäin? Oli kyse sitten perheenlisäyksestä, työpaikan vaihdosta tai asunnon myynnistä – oikeaa aikaa ei valitettavasti löydy almanakasta. Oikeaa aikaa täytyy harkita ja punnita sekä peilata omaan elämäntilanteeseen ja omiin toiveisiin. Kysyimme välittäjiltämme mitä mieltä he ovat asiasta – koska on oikea aika myydä?

”Ostatko jo uuden vai myytkö ensin vanhan pois?” – Severi Männistö, Turku

Niinpä, siinä vasta kysymys, johon ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Ammattitaitoinen välittäjä on tässä kohtaa avainasemassa. Välittäjältä saat ensikäden tiedot alueesi haluttavuudesta ja keskimääräisestä myyntiajasta, mikä varmasti auttaa omaan pohdintaan jo huomattavasti.

”Oletetaan, että haluaisit muuttaa kerrostalosta omakotitaloon ja olet alkanut katselemaan kriteereihisi sopivia taloja. Kumpi on järkevämpää, myydä oma asunto ensin pois vai odottaa oman asunnon kanssa niin kauan kun uusi on löytynyt? Riippuu ihan tilanteesta.” – Severi kirjoittaa.

Riippuu ihan tilanteesta

Viimeiseen lauseeseen yhdymme täysin. Asuntokaupassa on tuhat ja yksi pientä yksityiskohtaa, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen. Vaikka tuttavasi löysi täydellisen kodin itselleen ekalla selauksella, sinun toiveidesi koti ei välttämättä löydykkään niin vikkelästi. Tai sitten juurikin toisin päin – löydät unelmiesi kodin liiankin äkkiä ja oman asunnon myynnin kanssa tuleekin yllättäen kiire. Tarinoita asuntokaupoista löytyy yhtä paljon kuin kotejakin, ja kuten tiedämme – jokaisen koti on omanlainen. 

”Lähtökohtaisesti jos sinulla on oma asunto myymättä, olet aina huonommassa asemassa tarjousta tehdessä, kuin joku toinen, jolla ei ole omaa asuntoa enää. Toki on olemassa myös riski, että myytyäsi omasi et löydäkkään unelmiesi kotia ja saatat etsiä pitkänkin aikaa. Toisaalta, jos ostat uuden valmiiksi etkä saakkaan omaa myytyä, on tilanne myös erittäin riskialtis. Tiivistettyä, jos sun asunto on halutulla paikalla ja täten nopeasti myytävissä, voit hyvin ostaa sen omakotitalon ja myydä sitten omasi, mutta jos nykyisen asunnon sijainti ei ole aivan ihanteellinen, on suosisteltavaa myydä ensin se oma pois ja mennä vaikka vuokralle etsinnän ajaksi.” -Severi

Seinäjoelta välittäjämme Antti Koivuluoma tuo esiin mielenkiintoisen ajatuksen ostajien näkökulmasta. Näin ajateltuna oikea aika myydä asunto on aina. ”Ostajat toimivat silloin, kun heille sopiva kohde tulee myyntiin. Ei se katso aikaa eikä paikkaa – kun on tarve uudelle kodille ja sopiva tulee eteen, niin silloin ostetaan” -Antti.

Kysyimme vielä kolmannen välittäjän mielipidettä aiheeseen. Seuraavaksi Milla Hannikainen Kotkasta perustelee omaa näkemystään.

Minulta kysytään hyvinkin usein, ”Onko nyt hyvä aika myydä?” Tähän en voi vastata yksiselitteisesti, että on tai ei ole. Kaikki nimittäin vaikuttaa kaikkeen, asunnon myynnissäkin. Kiinteistönvälittäjänä toki haluaisin, että minulla olisi mahdollisimman monta kohdetta myytävänä. Ajattelen kuitenkin asiaa aina myös asiakkaani kannalta, jonka vuoksi joskus, onneksi harvoin, on vastattava: ”Odota hetki, älä laita ihan vielä myyntiin, vaikka palankin halusta päästä myymään tätä.” -Milla.

”Oikea hetki myydä asuntosi on, kun nykyinen asuntosi ei enää palvele tarpeitasi. Ehkä lapset ovat lentäneet pesästä ja iso omakotitalo tuntuu tyhjältä teille kahdelle. Haluaisitte käyttää aikaanne muuhunkin, kuin talon- ja puutarhan ylläpitoon. Mielessä siintää ajatus kerros- tai rivitalohuoneistosta ja viikonlopun hitaista aamuista, metsäretkistä ja leppoisasta yhdessä olosta. Elämisen helppous, sen takia moni omakotitalon omistaja laittaa nyt kotinsa myyntiin. Onko nyt sitten oikea aika myydä omakotitalo? Ennen ajateltiin, että sen oikea aika on keväällä ja kesällä, kun piha on kauneimmillaan, eikä lumihanget sitä peitä. Mielestäni nykyisin on toisin. Vallitsevassa pandemiatilanteessa moni kerrostaloasuja haaveilee omasta pihasta, eikä lumikaan viime talvina ole välttämättä pihaa peittänyt koko talven ajan. Sitä paitsi olen minä myynyt omakotitalon helmikuussakin, kun lunta talon pihalla oli metrin verran. Asiakkaille näytin omistajalta saamiani kesäkuvia, että he näkivät, mitä kinosten alta paljastuu kesän tullen. Jos siis mietit omakotitalosi myyntiä, niin nyt on oikea aika.

Asunto-osakkeiden omistajat miettivät monesti sitä, että taloyhtiöön on tulossa jollain aikavälillä suuriakin remontteja, joista tulee myös mittavat kustannukset osakkeen omistajalle. Jos taloyhtiö on rakennettu 1970-luvulla, LVIS-remonttia ole vielä tehty, eikä sitä näy 5-vuotis suunnitelmassakaan, niin kyllähän se tulevaisuudessa on edessä. Kannattaako laittaa myyntiin, kun uusi unelmien koti löytyi toisaalta? Oikein hinnoiteltuna, ehdottomasti kyllä. Milloin sitten sanon, että ihan vielä ei ole mielestäni asunnon myynnin paras aika? Siihen on minulla kolme syytä.

Ensimmäinen on se, että asunto on vuokrattu pitkällä, määräaikaisella vuokrasopimuksella. Tämä ei ole este myynnille, jos kyseessä on yksiö tai kaksio sijoittajien haluamalta alueelta. Silloinhan vuokralainenkin on jo valmiina. Asia on toisin, kun puhutaan vaikkapa perheasunnosta, jonka ostaja haluaa saada itselleen käyttöön esim. 1–2 kk kaupanteosta. Kohde ”kuluu” myyntikanavissa ja asiakkaat saattavat pettyä kohteen vapautumisen odottamiseen. Tässä tilanteessa maltti on siis valttia.

Viimeiset listat. Tämä on toinen syy, jolloin myyntiä ei kannattaisi kiirehtiä. Viimeistele kotisi valmiiksi remontin jäljiltä, jolloin ostajan huomio ei kiinnity puutteisiin, vaan hän näkee jo itsensä sinun viimeistellyssä kodissa. Kolmas syy, jolloin ei ole vielä oikea aika myydä, on se, ettet ole siihen henkisesti valmis. Nämä asiat ottavat oman aikansa. Saan toisinaan puheluita, jossa langanpäässä kerrotaan, että ”kävit meillä vuosi tai kaksi sitten. Nyt olemme valmiit myymään.” Oikea aika on tullut.

Summa summarum, rohkaisen sinua olemaan yhteydessä välittäjääsi ja miettimään yhdessä, onko nyt oikea aika myydä asuntosi? Useimmiten on. ” -Milla.

Kuten Millakin totesi, kaikissa tapauksissa suosittelemme ottamaan välittäjän mukaan jo pohdintaan. Ammattitaitoinen välittäjä neuvoo sinua askelissasi ja tukee päätöksiäsi sinulle turvallisella tavalla. Me emme pelkästään välitä asuntoasi, vaan myös välitämme asunnostasi. Ja sinusta.


Kiitos Severi Männistölle, Antti Koivuluomalle sekä Milla Hannikaiselle ajatuksien jakamisesta.

Tutustu lisää Severiin!

Tutustu lisää Anttiin!

Tutustu lisää Millaan!

Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa!