Aika on rahaa asuntomarkkinoilla

Blogipostaus on toteutettu Turun Keskustan toimistomme kiinteistönvälittäjän Pia Willbergin kanssa.

”Tällä hetkellä asuntomarkkinoilla käy kova kuhina ja vaikka yleisnäyttöjä ei nyt pidetä niin yksityisnäytöillä käydään sitäkin enemmän. Viime viikonloppuna oma ennätysmäärä ennalta sovittuja yksityisnäyttöjä pidettiin kauniissa kaksiossa, jossa vieraili yhden päivän aikana peräti 22 eri ostajaporukkaa! Myös eräs huippukuntoon remontoitu keskustakaksio houkutteli 11 ostajaporukkaa yksityisnäytöille ihastelemaan asuntoa.

Mikä sitten saa näin suuren joukon ihmisiä varaamaan oman ajan yksityisesittelyyn? 

Asuntoilmoituksen pitää tietenkin herättää mielenkiinto niin informaation kuin myös loistavien kuvien osalta. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on kuitenkin hinnoittelu. Hinta kannattaa lähes poikkeuksetta asettaa mahdollisimman lähelle arvioitua toteutuvaa myyntihintaa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, kun myytävä asunto sijaitsee kasvukeskuksessa, halutulla sijainnilla.

Tällä hetkellä moni ostaja on etsinyt omaa asuntoaan jo vuoden tai kauemminkin, joten myös asuntojen hintapyynnöt ovat tulleet tutuksi näille ostajille. Tästä johtuen oikein hinnoitellut kohteet keräävät hurjasti kiinnostuneita ostajia paikan päälle heti myynnin alussa. Kun se oikea sattuu kohdalle, moni meistä on valmis venyttämään budjettiaan hieman, jotta saa unelmiensa kodin itselleen. Harvalla meistä on kuitenkaan varaa maksaa kymmeniä tuhansia euroja ”liikaa” asunnosta, joka on hinnoiteltu väärin. Näin ollen väärin hinnoitellut asunnot eivät houkuttele katsojia, kun taas oikein hinnoiteltuihin asuntoihin on lähes jono. Yleisesti ottaen parhaat tarjoukset saadaankin aivan myynnin alkuaikana. Joskus asunnosta voi tulla jopa kilpailua ostajien kesken – mutta vain silloin, kun asunnon hintapyyntö on asetettu oikein heti alussa.

Kuinka oikeanlainen hinnoittelu edistää asunnon myyntiä?

Suurin virhe, mitä hinnoittelussa voi tehdä, on asettaa hinta liian korkeaksi ja olettaa, ettei ostaja tunne asuntomarkkinoita ja hinnoittelua lainkaan. Myös hintapyynnön asettaminen ”sen yhden ja ainoan ostajan” toivossa tulee monesti erittäin kalliiksi juuri myyjälle. Jos hintapyyntö on pielessä niin moni asiakas jättää asunnon vain muistilistalle ja monesti unohtaa asunnon kokonaan. Tällöin myös ensimmäisiin näyttöihin on vaikea saada kiinnostuneita ja vielä vaikeampaa on saada tarjouksia kohteesta, joka on selvästi liian kallis. Ja kukapa meistä edes haluaisi loukata myyjää huonolla tarjouksella! Liian kallis lähtöhinta johtaa yleensä siihen, että kohde on pitkään markkinoilla, hintaa joudutaan laskemaan ja lopulta kohde myydään todennäköisesti halvempaan hintaan kuin mitä siitä olisi saatu, jos hintapyyntö olisi ollut heti oikea.

Tiivistettynä voisi sanoa, että myös asuntomarkkinoilla aika on rahaa. Kun hintapyyntö on kohdallaan, asunto myydään nopeammin ja myyjälle jää lopulta eniten rahaa.

Mietitkö mikä olisi juuri oikea hinta sinun omakotitalosta, asunnosta, mökistä tai vaikka tontista Turun talousalueella? Maksuttomalla arviokäynnillä käymme läpi tarkasti, mikä on todennäköinen toteutunut myyntihinta juuri tässä markkinatilanteessa ja mikä on paras myyntitaktiikka juuri tälle kohteelle.”

Kiitos Pia Willberg asiantuntevasta artikkelista.

Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa!